Voer voor biologen

Het is zaterdag 16 augustus (International Geocaching day 2014) als de telefoon gaat. Het blijkt Robin (“Fine-Line”) te zijn. Hij komt direct ter zake met een nogal opmerkelijk verhaal. Een kennis, Klaas, heeft tijdens het wandelen met zijn hond een munitiekist gevonden met daarin een logboekje. De kist lag onder een bladerdek waar één hoek van de container zichtbaar uit stak. Klaas blijkt zelf geen Geocacher. Op z’n minst bijzonder.

Dan vervolgt Robin zijn verhaal. De laatste log blijkt uit 2005 te zijn. Ik val even stil. Wat betekent dit? Waar lag die kist? Tussen Wolfheze en Oosterbeek weet Robin te vertellen. Klaas blijkt op het moment van het telefoontje aan het werk te zijn. Hierdoor heeft Robin op het moment nog geen aanvullende informatie. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt.

[wpgmza id=”1″]

Samen met Saar vertrek ik richting Guido en Linda (“The Heuv”) voor het verjaardagsfeestje van zoon Sem. Tussen de feestdrukte door kom ik even met Guido aan de praat in de tuin. Ik leg hem uit wat er gebeurd is. Ook zijn nieuwsgierigheid is gewekt. Nadat het bezoek vertrokken is blijf ik nog even hangen. Guido neemt plaats achter zijn laptop en samen zoeken we naar gearchiveerde caches in de omgeving van de vindplaats van de munitiekist. Het blijkt een speld in een hooiberg. Nieuwe verjaardagsvisite dwingt ons te stoppen met zoeken. Helaas komt er die dag geen info meer. We laten het rusten.

Inmiddels is het zaterdagochtend. Telefoon. Het is Robin en hij heeft op dat moment de munitiekist in handen. De bestickering is enigszins vergaan maar er valt nog iets te lezen. “Voer voor dialogen” ofzo. “Biologen” zou ook kunnen. Ik vraag om de leesbare logs in het boekje. Een log van “Biertjuh” op 30-6-2004 blijkt de ontrafeling van het mysterie. Ik zoek de account van “Biertjuh” op en kijk vervolgens welke cache(s) hij gelogd heeft op 30 juni 2004. Het blijkt om “Voer voor biologen (GCJVB3)” te gaan. Geweldig! Hebbes! Ineens krijgt het verhaal een andere wending.

Deze cache blijkt onder de rook van Rotterdam te hebben gelegen en in oktober 2005 voor het laatst gelogd te zijn. Vreemd! Hoe komt die kist dan in de buurt van Arnhem terecht, zo’n 90 kilometer verderop? Helemaal vreemd dat de cachelegger, “mandaat”, op 6 november 2005 schrijft: “In verband met werkzaamheden rond de cacheplaats is de cache voorlopig verwijderd.” De cache is echter nooit teruggekomen en op 25 juni 2006 gearchiveerd door een reviewer.

Robin belooft mij dat hij foto’s zou sturen en het coördinaat van de vindplaats zou prikken. Lang hoef ik niet te wachten. Nog geen uur later loopt mijn telefoon vol met foto’s en een coördinaat (N51° 59.767’ E005° 49.688’).

Ik zeg Robin dat ik contact zou opnemen met de cachelegger. Dat doe ik. Ik mail hem via zijn Geocaching-account. Daar blijkt dat “mandaat” al ruim een jaar niet meer actief is geweest op Geocaching.com. Ook benader ik “Biertjuh” via Twitter. Op het moment van het schrijven van dit relaas heb ik echter van beiden nog geen bericht terug.

Ik ben benieuwd waartoe dit gaat leiden…. Wordt vervolgd?

UPDATE

En ja hoor. Er is een vervolg. Vrij snel na het plaatsen van het bovenstaande relaas heb ik telefonisch contact met “mandaat” die in het dagelijkse leven Jos blijkt te heten. Ik vertel hem over onze website onze kant van het verhaal van de gevonden munitiekist. Jos stuurt me een SMS.

Leuk ik heb ondertussen de foto’s op jullie site bekeken en het lijkt inderdaad om mijn cache te gaan. Ik ben zelf met geocachen gestopt, na het overlijden van mijn vrouw. We cachten altijd samen. Maar mijn cache is nog twee jaar actief geweest. Het gebied waar hij lag was in het bos, naast het vliegveld van Rotterdam. Dat bos heeft helaas moet wijken voor een nieuwbouwwijk. Hoe de cache in Arnhem terecht is gekomen weet ik nog niet, maar ik heb wel een vaag vermoeden. Zodra ik meer weet laat ik van me horen.

Gr. Jos

Jos houdt woord en stuurt mij op 1 september weer een SMS.

Hoi, het raadsel is wat mij betreft opgelost. Mijn zoon is actief in de leiding van een scoutinggroep. Ieder jaar organiseert hij, samen met anderen een trainingsdag voor aspirant leidinggevenden.. Tijdens die dag worden er verschillende opdrachten uitgevoerd. Een van die opdrachten is een eenvoudige, korte cashwandeling. Het is de bedoeling dat aan het eind van de dag, alles opgeruimd en weer meegenomen wordt.  De laatste keer heeft degene die daarvoor verantwoordelijk was verzuimd om het munitiekistje te bergen. Mijn zoon had het kistje bij mij uit de schuur meegenomen, zonder dat tegen mij te zeggen. Waarschijnlijk om mijn gevoelens te sparen.

Als het mogelijk is, willen wij het kistje graag terug, uiteraard tegen vergoeding van de kosten. Ik hoor graag van je.

Met vr. gr. Jos

Ik antwoorde direct terug met de mededeling dat de Geofriends er voor zouden zorgen dat het kistje terug zou komen. Na een aantal berichtjes heen en weer kwam het dat “Fine-Line” en ik op maandag 8 september richting Berkel en Rodenrijs reden. Het kistje met inhoud in de kofferbak. We bellen aan bij de rechtmatige eigenaar van het munitiekistje. Hij ontvangt ons vriendelijk in zijn woning. We praten over Geocachen en de vondst van het kistje in het bijzonder. Als ik kort de reden van stoppen met cachen aanhaal wordt Jos zichtbaar emotioneel.

We laten het onderwerp voor wat het is. We vragen hem nog wel of er eens kans bestaat dat het cachen weer opgepakt gaat worden. Het antwoord is duidelijk. Dit was iets van Jos en zijn echtgenote. Er worden nog mooie herinneringen aan het cachen in Kreta en Frankrijk opgehaald. Misschien is het goed om het daarbij te laten want dat is toch een van de dingen waar het bij Geocachen om draait, mooie herinneringen!

Het hele verhaal van het munitiekistje bij Oosterbeek zal de Geofriends als een mooie herinnering bijblijven. Hopelijk bij Jos ook. Als we vlak voor ons vertrek vragen of we de gelukkige eigenaar met zijn teruggevonden kisje mogen vereeuwigen op de foto stemt hij toe. Jos kijkt tevreden en wij zijn dat ook. We vertrekken voldaan weer richting Arnhem. ‘s Avonds SMS ik nog even met Jos. Hij meld onder andere dat hij bioloog is. Vandaar de cache “Voer voor biologen” met de vele biologische vragen. Fijn dat Jos zo enthousiast blijft reageren. Het ga je goed Jos! Blijf de mooie dingen herinneren!

Ellino & Fine Line