Scobra

De tweede “Cache in de kijker” is gelijk een uitzondering. Deze rubriek is eigenlijk bedoeld om andere cachers te informeren over bijzondere caches die de moeite waard zijn om te bezoeken. De cache “Scobra – GC4CKBK” die we hier behandelen is echter al gearchiveerd. Toch is de cache bijzonder genoeg om eens bij stil te staan.

Enige tijd geleden bereikte ons het bericht dat Joyce, voor cachers beter bekend als “Scobra” ongeneeslijk ziek bleek te zijn. Joyce was een graag geziene cacher in Arnhem en omgeving. Zo kon je haar met enige regelmaat tegenkomen op events, tijdens een FTF-jacht of gewoon ergens in het veld. Soms alleen, soms met haar echtgenoot en niet in de laatste plaats met haar (cache)vriendinnnen “Haha2003”, “Daredevil40” en “Knotje”. Het bericht over haar ziekte had dan ook de nodige impact in de lokale cache-gemeenschap.

Al snel na de bekendmaking ontstond het idee om een cache speciaal voor Joyce te maken. Het uiteindelijke idee was net zo eenvoudig als bijzonder. De (cache)vriendinnen van Joyce wisten te vertellen dat ze graag ooit zelf een cache had willen maken. “Iets met een paal waarbij je moest puzzelen om uiteindelijk de cache in handen te krijgen”. Helaas was dat op korte termijn niet te realiseren. Daarom besloten we (de (cache)vriendinnen,  Geofriends “The Heuv” en ik, “Ellino”) een brievenbus te plaatsen. Hierin zouden bekende en onbekende cachers een boodschap aan Joyce kunnen achterlaten. Op 20 mei was het zover. De brievenbus kon worden geplaatst in een schitterend stukje bos in Schaarsbergen.

Wel erg dubbel. Deze hobby waaraan ook “Scobra” zoveel plezier beleefde bood nu ruimte voor het nodige verdriet. Wat staan die twee soms toch dicht bij elkaar. Dat laatste is echter van die tegeltjeswijsheid waar je in veel gevallen niets aan hebt. Ook nu niet. Oneerlijk is hier meer op z’n plaats. Toch hebben we ook plezier gehad bij het plaatsen van de cache. Dan komen toch ook de leuke (cache)verhalen aan bod.

Na het plaatsen van de brievenbus hebben cachers gedurende een maand berichten achtergelaten. Middels de in de cache aanwezige kaarten maar ook via de logs op de cachepagina. Joyce heeft ervan genoten! Fijn dat we dit met z’n allen hebben kunnen doen. Ook dit kon echter niet voorkomen dat Joyce op 21 juni 2013 is overleden aan de gevolgen van haar slopende ziekte.

Het idee was om na haar overlijden alsnog een puzzelpaal te fabriceren en te plaatsen in de geest van “Scobra”. Joyce gaf echter aan: “Voor mij geen herdenkings-cache.” Dat respecteren we natuurlijk! Guido en ik zijn blij dat we onze bijdrage hebben kunnen leveren. Het was het meer dan waard.

In het veld en tijdens events zullen we Joyce missen. Tegelijkertijd zullen we haar op die plekken een beetje bij ons hebben. In onze herinneringen en de leuke (cache)anekdotes die daaruit zullen volgen.

The Heuv

joyce

Joyce