Petit ouvrage du Welschhof

Geofriends “The Axe Factor”, “Ellino” en Geovrind “VanderMmeer” hebben op 24 en 25 april 2014 een T5-cachetour in Duitsland en Frankrijk gedaan waarbij twee van de drie cachers na afloop konden zeggen hun meest bijzondere cache tot nu toe te hebben gevonden. Schoorvoetend beaamde de derde cacher dat deze toch ook wel hoog in zijn top drie was beland. Daar moest dus iets over geschreven worden in de rubriek “Cache in de kijker.”

Het gaat om de cache “Petit ouvrage du Welschhof” (GC3CHDH). De cache ligt in Frankrijk, op zo’n 335 kilometer van Arnhem en maakt onderdeel uit van de door ons  geplande serie van ca 25 stuks T5 .

In twee dagen tijd hebben de bovenstaande Geofriends/-vrind een aantal T5 caches bezocht, waarbij voor een habbekrats werd overnacht in een hotel in de omgeving van de caches. Op dag twee was o.a. de cache “Petit ouvrage de Welschhof” aan de beurt. Eerst was er nog even twijfel of we überhaupt zo ver “ons gebied” uit moesten. Achteraf waren we het er unaniem over eens dat het meer dan de moeite waard was.

“Petit ouvrage du Welschhof” is een Franse bunker uit de “Maginotlinie” en gebouwd in 1939. Op het internet is de nodige informatie te vinden over deze linie en de door ons bezochte bunker. Deze is nog in zeer goede staat en, in tegenstelling tot veel andere bunkers, niet leeggeroofd. Hierdoor ontstaat tijdens het bezoek een goed beeld van hoe de bunker er in de Tweede Wereldoorlog uit moet hebben gezien en absoluut een goede indruk hoe het leven in zo’n bunker er destijds uit moet hebben gezien.

Na het parkeren in de schitterende omgeving van de cache werd er nog eens goed op de listing gekeken. We bleken op zoek naar een northings- en een eastings-coördinaat. Hiervoor bleek een UV-lamp benodigd. De twee-en-een-half uur zoals in de listing aangegeven bleken we ook daadwerkelijk nodig te hebben. Dit was natuurlijk inclusief foto’s maken en ons vergapen aan de diverse attributen die nog in de bunker aanwezig zijn. Erg veel mogen we er hier niet over schrijven, alhoewel we dat wel zouden willen. Het mooiste is het uiteraard om deze cache zelf te ervaren. We kiezen hier bewust voor het woord ‘ervaren’ in plaats van ‘doen’ want een ervaring is het zeker!

Het is een T5-cache. Er hoeft niet in bomen geklommen te worden. Een boot is ook niet nodig. Wel moet de cacher die besluit “Petit ouvrage de Welschhof” te bezoeken over een zekere lichamelijke en geestelijke conditie beschikken, waarbij wij bedachten dat het ook raadzaam is om een marker in de vorm van krijt o.i.d. bij je te hebben. Ben je zo’n cacher, dan kun je volop genieten van hetgeen er te zien is en zullen de nodige “Ooh’s” en “Ah’s” je ten deel vallen. Ten tijde van het schrijven van dit verslag stond de “Favorite-teller” voor deze cache op 386. Dat is 74% van alle bezoekers! Wij hebben deze cache natuurlijk alledrie van een welverdiende “Favorite” voorzien. Na het vinden van de stash hebben we nog even, onder het genot van een broodje knakworst, genoten van de omgeving.

Het is natuurlijk een behoorlijk stuk rijden. Toch is dat het zeker waard. Mochten we je op ideeën hebben gebracht dan is het raadzaam eens een kijkje in onze logs te nemen. Misschien valt er wel een weekendje T5-en te plannen…

Tips:

  • Draag een (klim)helm.
  • Zorg ook bij warm weer voor een fleece- of softshell-jack.
  • Neem per persoon een flesje drinkwater mee en reservebatterijen voor je hoofdlamp.
  • (Werk)handschoenen zijn geen must maar wel prettig.
  • Houd rekening met het feit dat je enkele uren volledig onbereikbaar bent voor zowel telefoon als GPS signaal.
  • Neem de tijd!

Ellino