Codetabellen
Het zal de doorgewinterde Geocacher inmiddels bekend zijn. Regelmatig tref je bij een cache opdrachten aan waarbij het antwoord versleuteld is. Vaak begint dat al bij de hint in de cachelisting. Deze is weggeschreven in het zogenaamde “ROT 13”. Simpel! In twee rijen van 13 letters die onder elkaar geplaatst zijn staan alle 26 letters van ons alfabet. De bovenste letter is gewisseld voor diegene daaronder en anderom.
De oplettende lezer heeft het al meegekregen. “Ons alfabet”. Dat geeft al aan dat er alfabetten bestaan. Voor een cachelegger ideaal om gegevens te coderen. Maar het blijft niet bij letters alleen. Je kan het zo gek niet bedenken of je komt het tegen. Kleurcoderingen van weerstanden, seinvlaggen, Braille enzovoort.
Met de opkomst van de smartphone is er ook een groot aantal Geocache-gerelateerde apps beschikbaar gekomen. Hieronder bevinden zich ook apps voor het ontcijferen van gecodeerde gegevens bij caches. Via deze link kun je de code-tabellen als PDF-bestand van de voormalige website mygeotools.de downloaden.
Deze PDF is door de handige cacher ook op een smartphone te plaatsen. Misschien dat het wat ouderwets aandoet in het huidige tijdperk maar het kan handig zijn om eens na te denken over het uitprinten van zo’n bestand. Natuurlijk is zo’n boekwerk in je rugzak een stuk zwaarder dan een app op een telefoon die je toch al bij je hebt.
Toch kan onder sommige omstandigheden een papieren versie van de codetabellen een voordeel opleveren boven de app. Want zo snel als de populariteit en de toepasbaarheid van de smartphone stijgt, zo snel daalt het niveau van de batterij. De plekken waar wij als cacher komen bieden nu eenmaal niet altijd de gelegenheid om de telefoon op te laden. Waarom dan batterijlading verspillen? Is voor de app een internetverbinding nodig dan kan dat voor veel cachers een dure aangelegenheid worden als ze in het buitenland vertoeven. In de meeste gevallen moet daar apart afgerekend worden voor de gebruikte MB’s.
Daarbij komt natuurlijk ook de gevoeligheid van een smartphone voor stof en vocht. Zonde om je toestel daaraan bloot te stellen. De codetabellen zijn zelf uit te printen. Door ze te lamineren zijn ze bestand tegen vuil, water en stof. Een voordeel boven de smartphone. Dan kan je die gewoon blijven gebruiken om een hulplijntje uit te gooien als dat nodig blijkt. Over coderingen zal dat telefoontje in ieder geval niet gaan.
Mocht je binnenkort weer op pad gaan, denk er dan eens over na om bij deze moderne hobby eens lekker ouderwets uit de hoek te komen!
Ellino